BLOG 2019-02-01 TREEKERHEIDE

Eind januari 2019 kondigde zich plotseling de winter aan, compleet met flinke kou, ijs en sneeuw.  Nu is een winterlandschap niet iets wat vaak voorkomt in Nederland. Sterker nog; sneeuwval wordt, volgens de deskundigen, steeds zeldzamer in Nederland. Persoonlijk vind ik het best een uitdaging om de natuur in de winter op een mooie en vooral aparte wijze weer te geven. De uitdaging zit hem, voor mij in ieder geval, vooral in het feit dat het aantal kleuren zeer beperkt is. Bovendien kan het wit van de sneeuw flink overheersend zijn, hetgeen de uitdaging om een winter sfeerbeeld te maken nog groter maakt.

Treekerheide of Treekerduinen
De fotolocatie die ik op 23 januari en 2 februari koos voor mijn winter sfeerbeelden was de Treekerheide, zoals wij (fotogroep ‘Natuurlijk’) het noemen, anderen prefereren de naam Treekerduinen. Hoe dan ook, het is een mooi gevarieerd, bos en heide landschap behorend tot het (privé) Landgoed Den Treek Henschoten. Enkele jaren geleden heeft men een deel, gelegen langs de Doornseweg, flink ontdaan van bomen waardoor er nu weer volop ruimte is voor de heide. Een mooi gebied dus voor, in dit geval, het maken van winter sfeerbeelden.

De inhoud van mijn fototas deze dagen
Naast mijn camera had ik in mijn fototas de 100x400mm, de 16x35mm lens, de draadontspanner, het waterpasje en extra accu’s. Daarnaast behoort mijn driepoot statief tot mijn standaard uitrusting. De 100x400mm lens gebruikte ik enerzijds om delen van het landschap dichterbij (details) te kunnen halen. Anderzijds kun je deze lens ook erg goed gebruiken voor het maken van close up opnames. De 16×35 mm (groothoek)lens is een mooie lens om het landschap in een meer breder perspectief te kunnen vastleggen.
Deze dagen ontbrak mijn filterset in mijn fototas. Het weer was namelijk nogal grijs en ontbrak het daardoor aan contrasten.

BLOG 2019-02-01 TREEKERHEIDE

Mijn foto’s van deze dagen
Ondanks dat er niet veel contrastverschillen waren door het grijze weer, zocht ik des te meer naar contrasten tussen sneeuw en beplanting. De bosranden van de Treekerheide leenden zich daar goed voor. De wind had her en der de sneeuw tegen de boomstammen en takken geblazen en gaf een mooi contrastverschil. Daarnaast zat er her en der nog flink wat eikenblad aan de bomen. De bruine kleur van die bladeren leverde een mooie aanvulling op de opnames.

BLOG 2019-02-01 TREEKERHEIDE

Naast het speuren naar composities langs de bosranden, zocht ik ook naar composities in de meer open ruimte. Hierbij maakte ik gebruik van mijn 16x35mm lens. Naast de geëigende fotografie regels probeer ik ook altijd een voorwerp vlak voor mij mee te nemen in de opname. Dit om meer diepte aan de opname te geven. Een voorbeeld hiervan zie je hieronder.

De winter was in januari en begin februari van korte duur, maar zeker de moeite waard om fraaie winter sfeerbeelden vast te leggen.

BLOG 2019-02-01 TREEKERHEIDE