BLOG 2019-08-12 WINDVANGER header

De camera, een flinke windvanger
Als je, zoals ik, heel graag lange sluitertijd opnames maakt, dan kan harde wind een spelbreker zijn. De kans op bewegingsonscherpte is namelijk niet ondenkbaar. Mijn camera is nu eenmaal door zijn formaat en gewicht een flinke windvanger. Maar, hoor ik je denken: ‘Jij fotografeert toch altijd vanaf statief?’ Dat klopt, maar ook wanneer je gebruik maakt van een stevig driepoot statief, kan de wind jouw camera doen bewegen. Deze bewegingen of trillingen zijn misschien niet direct aan je camera zichtbaar, maar uiteindelijk wel in je (onscherpe) foto.

Lange tijd dacht ik dat mijn statief de oorzaak was van het bewegen van mijn camera tijdens harde wind. Dit resulteerde in de aanschaf van een veel steviger statief. Helaas loste dit niet het probleem op. Op een gegeven moment kwam ik er achter dat niet zo zeer het statief de boosdoener was maar het balhoofd. Om precies te zijn; de aansluiting van het balhoofd aan mijn camera. Dát punt was de werkelijke boosdoener.

BLOG 2019-08-12 WINDVANGER

Het balhoofd vormt de verbinding tussen je statief en je camera. Het balhoofd bestaat uit 2 delen: een kogel en het huis waarin de kogel zit. De kogel kun je met 2 knoppen vastzetten en los(ser)maken. Hierdoor wordt de kogel al dan niet beweeglijk. Op de kogel zit een plaatje waarop je de camera bevestigt en zo kun je jouw camera op het statief in verschillende richtingen draaien.

BLOG 2019-08-12 WINDVANGER

Op de afbeelding hierboven zie je dat er een behoorlijke ruimte zit tussen de camera en het balhoofd. Ook zie je dat het staafje waarmee de plaat is verbonden met de kogel niet al groot is. Deze twee gegevens vormen samen een relatief zwakke schakel voor wat betreft de beweeglijkheid van de er bovenop geplaatste camera. Onder normale omstandigheden is de camera stevig en bewegingsloos verbonden met het statief, behalve…….
Behalve als er veel wind staat en de camera ook veel wind vangt. Dan kan de camera vanaf dát punt gaan bewegen of gaan trillen.

BLOG 2019-08-12 WINDVANGER

Wat onderneem ik om het bewegen van de camera op het balhoofd tot een minimum te beperken.
1. Formaat balhoofd
De kogel van het balhoofd is in verschillende diameters te koop en aanvankelijk had ik de kleinste, de B1 van het merk Benro. Na de ontdekking dat het balhoofd (mede) verantwoordelijk is voor het kunnen trillen van mijn camera kocht ik de veel dikkere B5. Het trillen tijdens harde wind was daarmee voor een (heel) belangrijk deel opgeheven.

BLOG 2019-08-12 WINDVANGER

2. Geen batery-grip
Normaal gesproken heb ik een batery-grip onder mijn camera. Deze laat ik er af wanneer ik in harde wind lange sluitertijd opname ga maken. De grip maakt dat er nog meer oppervlakte is dat de wind kan vangen. Bovendien is het materiaal van plastic en dat beweegt op zich ook vrij gemakkelijk.

BLOG 2019-08-12 WINDVANGER

3. Kleine lens
Ook een kleine lens, zoals de 16×35 mm lens, zorgt voor een kleiner oppervlakte dan een lange lens, zoals de 70x200mm lens. Bij een lens speelt niet alleen de oppervlakte een rol, maar ook de mate van inzoomen. Hoe verder je inzoomt, des te groter is de kans op bewegingsonscherpte.