BLOG 2019-01-18 WEKEROMSEZAND HEADER

Op een zekere dag las ik in een nieuwsbrief van het Geldersch Landschap en Kastelen een interessant artikel over het Wekeromsezand. Een gevarieerd bos, heide en stuifzand gebied en …. niet ver van huis. Naast de variatie op landschappelijk gebied, is het tevens het thuis van een groep moeflons. Omdat dit oerschaap er loopt is een groot (en het mooiste) deel gebied verboden voor honden. Een natuurgebied dat vast veel te bieden heeft voor de natuurfotograaf. Reden om er eens op bezoek te gaan.

Op een volgende zekere dag werd er sneeuw verwacht. Niet veel, maar genoeg om het bezoek aan het Wekeromsezand naar het hoogste plan te trekken. Zo reed ik samen met een lid van onze fotogroep ‘Natuurlijk’ op 18 januari 2019 in alle vroegte naar een parkeerplaats van het natuurgebied. Bij aankomst was het nog te vroeg om het natuurgebied in te gaan, dus tijd voor een kop koffie / thee. Tijd ook om een blik te werpen op het nagebouwde boerderijtje uit de IJzertijd in de zogenaamde Celtic Fields bij de parkeerplaats.

BLOG 2019-01-18 WEKEROMSEZAND

De inhoud van mijn tas deze dag
Naast mijn onafscheidelijke driepoot statief en camera, zat er vandaag in mijn tas de 100x400mm, de 16x35mm lens, de draadontspanner en mijn waterpasje. Daarnaast zat ook mijn drone in de tas + 2 extra accu’s. De 100x400mm lens had ik (natuurlijk) bij mij voor het geval er moeflons zich zouden vertonen. Maar, ik had hem ook bij mij om detailopnames te kunnen maken van het landschap. De 16x35mm lens was mijn metgezel om het landschap in een breed perspectief vast te kunnen leggen.
Helaas was ik mijn filterset vergeten, maar heb dit ook eigenlijk niet zo gemist op deze ochtend.

BLOG 2019-01-18 WEKEROMSEZAND

Mijn foto’s van deze dag
Het fotograferen in het Wekeromsezand is zeker zeer de moeite waard. Zowel in het bos, als op de heide en het stuifzand zijn meer dan voldoende fotogenieke plekken. Ruimte voor het maken van overzichtsfoto’s / landschapsfoto’s (groothoek), detailfoto’s (tele-zoom-lens) tot macrofoto’s. Zeker als er, zoals in ons geval, sneeuw ligt is het ook een prachtig gebied voor het maken van winter(landschap) foto’s.
De zonsopkomst en een nagenoeg wolkenloze hemel maakte dat wij prima fotolicht hadden. Dit strijklicht in combinatie met de witte sneeuw zorgde voor heel fraaie contrasterende beelden. Vooral het gras, een op zich niet zo’n welkome vegetatie op de heide en het stuifzand, vertoonde een fraai lijnenspel.

BLOG 2019-01-18 WEKEROMSEZAND

Over het algemeen was ik best tevreden over de composities waarin ik de foto’s nam. Minder tevreden was ik bij thuiskomst over de kleuren en het dynamische bereik. Dit maakte dat ik een aantal foto’s van deze dag met gebruikmaking van Lightroom en met het NIK software omzette naar High Key afbeeldingen. Persoonlijk vond ik dit een mooie, bij de sneeuw, passende oplossing. Maar……zoals altijd verschillen smaken. Hieronder een tweetal opnames waarbij de 1e een normale weergave is en de 2e een uitvoering in High Key.

BLOG 2019-01-18 WEKEROMSEZAND
BLOG 2019-01-18 WEKEROMSEZAND

Een tevreden gevoel
Op de ochtend in het Wekeromsezand kijken wij met een tevreden gevoel terug.
En de moeflons? Neen, helaas hebben wij deze niet gezien, dus een reden temeer om nog eens terug te keren.