BLOG - TIMELAPSE EPISODE BANNER

Naast fotografie en het filmen is er een nieuwe episode voor mij aangebroken: Time-lapsefotografie! Een vorm van fotografie waarbij een serie achter elkaar gemaakte en samengevoegde foto’s het mogelijk maakt om langzame gebeurtenissen versneld weer te geven. Bekende voorbeelden zijn het voorbij drijven van wolken, een zonsopkomst enzovoort.

In dit artikel ga ik niet verder in wat time-lapse-fotografie is, want daar is op internet meer dan genoeg te vinden, bijvoorbeeld hier.  Wel deel ik beschrijf ik hoe ik het bij de eerste experimenten heb aangepakt en wat ik daaruit geleerd heb.

De eerste maal dat ik een timelapse opname maakte was op het Kootwijkerzand. De bedoeling was om daar de zonsopkomst vast te leggen en gebruikte hiervoor mijn Gopro Hero 6 Black.

Camera-instellingen in het kort
* Timelapse-video instelling met een interval van 10 seconden.
Tien seconden intervaltijd koos ik omdat het hele proces van zonsopkomst nu eenmaal niet erg snel gaat. Met deze 10 seconden had ik daarentegen voldoende tijd om het gehele proces in tijd vast te leggen.

Werkwijze
De camera plaatste ik op een kleine drie-poot statief zo laag mogelijk bij de grond. Deze keuze maakte ik om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de omgeving met een boompje net rechts voor de camera voor de dieptewerking.

Voorbereiding
Thuis had ik goed gekeken op de app van The Photographers Emeris (TPE) waar de zon die ochtend opkwam boven het Kootwijkerzand.

Voor een volgende keer
Qua instellingen (intervaltijd) van de camera, kijkend naar het eindresultaat, zou ik deze opnieuw kunnen gebruiken.
Helaas is het bij de Gopro zo wanneer je de timelapse-video instelling gebruikt er alleen in wide view gefotografeerd kan worden. Dit geeft een in mijn optiek te veel kromming van de horizon.
Bij een volgende maal gebruik dan liever de timelapse-Photo modus, zodat ik zowel in de normale view kan fotograferen en heb bovendien nog wat extra camera instellingsmogelijkheden.

Ondanks dat ik thuis TPE had geraadpleegd, bleek ter plekke de zon toch net iets (te veel) rechts van mij op te komen. Het boompje stond nu dus eigenlijk in de weg. Omdat de opnames al gemaakt werden kon ik de camera en het statief niet meer verplaatsen.
Ook had ik er achteraf spijt van dat het statief op de laagste stand stond. Hierdoor werd de beweging van de schaduw van het boompje niet vastgelegd.
Bij een volgende keer daarom het statief cq de camera op ooghoogte.

Hier boven een tweede timelapse video die ik enige tijd later maakte tijdens de zonsopkomst boven het Stoomgemaal Arkemheen. Ik moet nog veel leren;)