BLOG 2019-02-23 IJMUIDEN HEADER

Het liefste ga ik met een vast groepje mede fotografen op pad. Het is niet alleen gezelliger dan in je eentje, maar het levert ook de nodige inspiratie op. Iedereen kijkt tenslotte op zijn eigen manier in het rond en daardoor zaken ziet die een ander misschien niet ziet. Of bekijkt het te fotograferen object op haar of zijn eigen unieke manier. Zo kan het gebeuren dat er tussen jou en jouw foto-maatje niet meer dan een meter of wat tussenruimte is. Als wij dan naderhand de resultaten bekijken, wat wij altijd doen via Myalbum.nl, dan zie je toch vaak twee (geheel) verschillende foto’s. Het geeft je de mogelijkheid om bij een volgende fotogelegenheid toch weer net iets anders te kijken. Het is niet alleen inspirerend, maar het draagt ook een bijdrage aan je creativiteit.

Helaas zijn er ook momenten dat er niemand van ons clubje kan en ik merk dat ik het steeds moeilijker vind om er dan alleen op uit te trekken. Of beter gezegd; ik heb niet altijd zin om alleen naar een locatie te gaan. Zeker omdat ik graag gebruik maak van het licht tijdens het blauwe uurtje om te fotograferen. Dit houdt in dat je altijd voor dag en dauw op pad moet en dat valt mij alleen zwaarder. Eenmaal op een locatie aangekomen kan ik er gelukkig toch ook weer met volle teugen van genieten.

Afgelopen vrijdag was zo’n ochtend waarop niemand kon en ik toch graag op pad wilde gaan. Temeer omdat er de laatste tijd door allerlei omstandigheden nauwelijks iets van fotograferen was gekomen. De avond ervoor besloot ik naar IJmuiden te rijden. Ondanks dat ik er met enige regelmaat kom, is er toch iedere keer weer iets anders te zien en te fotograferen. Vooral het fotograferen van het bewegende water met een lange sluitertijd is iets wat ik graag doe. Nu wilde het geval dat het windstil was en daardoor nauwelijks beweging in het water. Het is dan de kunst om een onderwerp te vinden dat interessant genoeg is om te fotograferen en vooral ook dat het onderscheidend is. Het doet een appel op je inspiratie en creativiteit.

BLOG 2019-02-23 IJMUIDEN

Om te beginnen liep ik langs de pier naar het water op zoek naar een interssant onderwerp en compositie. Helaas leverde het (voor mij) alleen een opname van de pier die de inde oneindigheid de horizon raakt. Gelukkig had ik wel de fraaie vroege ochtendkleuren mee.

BLOG 2019-02-23 IJMUIDEN

Vervolgens klom ik de pier op met de bedoeling om met de groothoeklens een opname te maken van de pier met aan weerszijden het water. Dat voorgenomen beeld vond ik niet, maar mijn oog werd wel getrokken door de enorme betonblokken. Vooral het groen van de algen op de blokken leverde een mooi contrast op met de rest van de blauwe tinten. Door juist ook een deel van de blokken mee te nemen in de compositie werd de opname in mijn ogen interessant genoeg om te maken.

BLOG 2019-02-23 IJMUIDEN

Tot slot zorgden enkele boten voor wat golfslag tegen de pier. Niet veel, maar net genoeg om een beetje dynamiek aan te brengen in de foto.

Al met al kijk ik met voldoening terug op de ochtend op de IJmuider pier.