BLOG 2019-03-08 KLEUREN HEADER

Onlangs weer met een van mijn fotomaatjes naar het strand van IJmuiden gereden. Mijn doel was om fine art cq minimalistische opnames te maken van het strand, de zee en de lucht. Zoals gebruikelijk stonden wij ruim voor aanvang van het blauwe uurtje op de parkeerplaats. Tijd voor een eerste kopje koffie in de luwte van de auto.

Wij waren hier ondanks dat de weersvoorspellingen niet best waren voor deze dag. Zwaar bewolkt, veel, heel veel wind, kans op een (miezer) bui en weinig zon. Toch besloten wij de avond ervoor om de gok te wagen. Staande bij de auto met het bekertje koffie in de hand, in het donker en de loeiende wind om ons heen, vonden wij dat wij er goed aan hadden gedaan om te gaan. Het gaat tenslotte niet om het fotograferen alleen, maar ook om buiten te zijn en te genieten van de natuur.

En, dat wij ervoor kiezen om dit voor dag en dauw te doen…..tsja…..

BLOG 2019-03-08 KLEUREN

Na de koffie gingen wij op weg naar de Zuiderpier van IJmuiden. Daarmee trotseerden wij de elementen die de natuur voor ons op dat moment in petto had. Veel, heel veel wind en een flinke, maar gelukkig, korte regenbui.
Het aan de overkant van het kanaal liggende industrieterrein van Tata Steel, produceert niet alleen veel milieu-onvriendelijke zaken, maar ook een enorme hoeveelheid licht. Ondanks dat heeft het licht en de bedrijvigheid wel wat. Het is nu eenmaal een feit dat het er ligt en dus onderdeel is van het landschap aldaar. Kortom; de eerste opnames werden gemaakt van deze bedrijvigheid aan de andere kant van het kanaal.

Vlak voor zonsopkomst liepen wij het strand op, op zoek naar een interessante compositie. Gelukkig regende het niet meer en zat er zelfs wat ‘lucht’ tussen de wolken. Wij hoopten erop dat de zon, die aan de duinzijde opkwam, de wolken boven zee zou kleuren. Helaas was daar amper sprake van, althans zo op het eerste gezicht. Wel was de variatie aan wolken erg fraai.

Als compositie koos ik een geul in het zand, achter gelaten nadat het water zich had teruggetrokken naar zee. De lijn van de geul diende als kijkrichting in de opname. Om bewegingsonscherpte te voorkomen had ik mijn camera op een driepoot statief geplaatst. Het objectief dat ik bewust voor deze opname koos was de 24×70 mm. Voor de lens plaatste ik een Hard Grad Grijsfilter (0,6) om de wolkenpartijen iets meer te accentueren en de voorgrond iets op te lichten.

BLOG 2019-03-08 KLEUREN
BLOG 2019-03-08 KLEUREN

Na een ontspannen en gezellige ochtend op het strand van IJmuiden importeerde ik mijn opnames van die dag in Lightroom. Omdat ik RAW bestandsformaat fotografeer kun je naderhand nog flink wat informatie in de foto aanpassen, zoals witbalans, schaduw, witlicht, contrast etc. Deze mogelijkheid heb je omdat een RAW bestand alleen de originele informatie bevat. Dit en tegenstelling tot een JPEG bestand, waarbij al heel wat informatie automatisch wordt aangepast op het moment dat je de opname maakt.
Zo kun je ook de kleurinformatie in de foto ophalen. Het ophalen van de kleuren doe ik niet alleen in Lightroom, maar hierbij gebruik ik ook vaak de software van NIK (Skylight filter / preset).

Het verbaasde mij hoeveel kleuren er nog in de wolken te zien waren op de foto, terwijl dit in de werkelijk amper zichtbaar was.
Hierdoor kreeg de uiteindelijke foto precies de uitstraling waarop wij op het strand hadden gehoopt: ‘Wolken, fraai gekleurd door de opkomende zon!’

BLOG 2019-03-08 KLEUREN
BLOG 2019-03-08 KLEUREN

Hier boven nog een tweetal opnames, waarbij de bovenste het origineel is en die eronder waar de kleuren zijn opgehaald.