2018-09-28 VOGELHUT HEADER

Al heel lang was ik het van plan; vogels fotograferen vanuit een fotohut. Lang stelde ik het, onder andere vanwege de vrij lange reistijd, uit. Totdat ik onlangs mijn mede foto kameraden ook enthousiast ervoor kreeg.
Dat was voor mij het groene licht om een van natuurfotograaf Han Bouwmeester zijn fotohutten te reserveren.
Het werd hut HBN 1 ergens in de buurt van Markelo in Twente. Een pas gerenoveerde hut voor 3 personen.

Op 28 september 2018 toerde ik samen met 2 kameraden naar de afgesproken plaats. Ter plekke aangekomen namen wij de benodigde sleutels in ontvangst en gingen op zoek naar de hut. Door de prima routebeschrijving was dit niet moeilijk. Al snel kregen wij bezoek van diverse vogels. Hoofdzakelijk mezen, maar ook een boomklever, een specht, een heggenmus, een matkop en een fitis.

Nu had ik mij laten informeren dat een ijsvogel actief zou zijn voor de hut. Het was voor mij al heel wat jaren geleden dat ik een ijsvogel voor mijn lens kreeg en ik hoopte dan ook vurig op een nieuwe ontmoeting. Als een wonder werden wij op onze wenken bediend. Na enkele uren landde er een ijsvogel mannetje vlak voor ons op een tak!. De vogel gaf ons alle gelegenheid om hem van alle kanten te fotograferen. Ook was hij bereid om op verschillende plaatsen te gaan zitten waardoor wij de keuze hadden uit verschillende composities. Het hoogtepunt was wel de demonstreerde die de ijsvogel ons gaf in het vangen en het naar binnen werken van een vis(je). En….dat tot drie maal toe! Onze dag kon niet meer stuk.

Deze dag hebben wij in zijn totaliteit ervaren als eentje met een gouden randje. De organisatie rondom de huur en het gebruik van de hut plus de fotohut zelf was prima in orde. Voor ons een echte aanrader!

Markelo 28 september 2018
Markelo 28 september 2018
Markelo 28 september 2018

Deze dag had ik 3 verschillende lenzen meegenomen. De 500 mm, de 100-400 mm en de 70-200 mm lens. Doordat het vrij donker was kon ik de 100-400 mm lens eigenlijk niet gebruiken. Deze lens is niet zo heel lichtsterk, waardoor je al snel ver boven de 1000 ISO moest fotograferen om een beetje snelle sluitertijd te krijgen. Helaas zie je dat (te veel) terug in de kwaliteit van de opnames. Wat betreft het zoombereik is deze lens voor deze hut overigens de toplens. Alleen moet er wel voldoende (zon)licht zijn.

De 70-200 mm lens is daarentegen wel een lichtsterke tele zoomlens. Als nadeel (vond ik) dat je de vogels niet echt lekker dichtbij kunt halen.
Restte mij dus de 500 mm lens die op zich redelijk lichtsterk is. Een lens waarmee ik de vogels goed dichtbij kon halen en de ISO waarden binnen de perken kon houden. Toch kent ook deze lens een beperking en dat is diens minimale focus afstand van 4.5 meter. De waterpartij + bijbehorende grond eromheen bij de hut is niet meer dan ca 10 meter. Dat hield in dat de vogels wel op ‘gepaste afstand’ van de hut moesten blijven wilde ik nog scherp kunnen stellen.

Hoe dan ook, ondanks dat het licht niet optimaal was kon ik opnames maken waarover ik achteraf (meer) dan tevreden ben.

Film van het bezoek aan de fotohut kijk hier.