“Carry less and shoot more!”

Al (ver) voor onze trip naar Schotland begon ik het gesjouw met mijn camera en alle benodigdheden een last te vinden. Alleen mijn camera weegt al een bijna een kilo en dan komen er nog wat lenzen bij. Al snel zit je dan, mijn 3-poot statief erbij opgeteld, al gauw aan gewicht van meer dan 10 kilo!
Dat was dan ook de reden om alleen het minimale en minst zware mee te nemen op vakantie en dat beviel prima.

Eenmaal terug van vakantie ben ik in de wereld van de systeemcamera’s gedoken. Deze camera’s zijn over het algemeen een stuk lichter en ook een stuk kleiner dan de camera die ik heb. Al snel las ik dat Fujifilm, wat systeemcamera’s betreft, hoge ogen gooit. Met name de Fujifilm X-T3 en zijn nog kleinere broertje de Fujifilm X-T30 scoren hoog. Ik heb geen idee meer hoeveel reviews en testen ik heb gelezen en heb gezien. Een ding hadden alle fotografen gemeen; men is lyrisch over de prestaties van beide camera’s.

Om een lang verhaal kort te houden, ik heb uiteindelijk gekozen voor de X-T3. Deze is iets groter dan de X-T30 en ligt daardoor wat beter in de hand. Het gewicht van de X-T3 is iets zwaarder, maar weegt uiteindelijk en wordt gezien als een waardige reisgenoot.

De camera heb ik nu een paar dagen en heb er al aardig wat foto’s mee gemaakt en ik moet zeggen….ik ben blij dat ik deze camera heb aangeschaft. Over de resultaten ben ik zeer tevreden. Tuurlijk is het geen Canon 5D Mark 4. De resultaten liggen in ieder geval niet echt ver van elkaar af. Wel het gewicht en het formaat. Zo weegt de 5D Mark 4 (body) 890 gram, de X-T3 (body) 539 gram. Wat afmetingen betreft is de X-T3 een kabouter vergeleken bij de 5D Mark 4.
Nee, wat mij betreft neem ik voortaan de X-T3 vaker mee op pad en laat ik het zware spul thuis. Voor mij een prima maatje!

Op de afbeeldingen hierboven zijn de verschillen tussen de Canon 5D Mark 4 en de Fujifil X-T3 goed te zien.
Opname gemaakt met de Canon 5 D Mark 4 + de 100-400mm lens om 05.20 uur.
Opname gemaakt met de Fujifilm X-T3 + 18-55mm lens om 06.33 uur.