BLOG 2019-03-16 FOTOTAS SCHOTLAND

WAT GAAT ER IN MIJN FOTOTAS MEE NAAR SCHOTLAND

Het liefste zou ik alles in mijn fototas meenemen. Dus: mijn fotocamera, 3 verschillende lenzen, Lee filterset, driepoot statief, mijn drone, de hierbij behorende remote controller + Mini Tablet en tot slot mijn videocamera (DJI Osmo Pocket). Bij dit alles uiteraard te niet vergeten de nodige extra accu’s voor fotocamera en drone en alle daarbij noodzakelijke opladers / snoeren en opslagkaartjes.

Als ik dit alles meeneem in mijn fototas en in principe past het er allemaal in, dan weegt het geheel ruim 15 kilogram. Nogal veel om voortdurend mee te sjouwen tijdens onze bergwandeltochten. Dit zou een overweging kunnen zijn om toch het een en ander thuis te laten. Maar ja…..wat is het een en ander? Wat zou ik wel meenemen en wat thuis laten?

BLOG 2019-03-16 FOTOTAS SCHOTLAND

KEUZES MAKEN, HOE LASTIG KAN HET ZIJN
Om een keuze te kunnen maken moet ik een aantal fundamentele vragen voor mijzelf beantwoorden: ‘Met wat voor beelden wil ik na de vakantie thuiskomen?’ Het antwoord hierop is eenvoudig: ‘Stilstaande (foto’s) èn bewegende beelden (video). Wat betreft de videobeelden heb ik de keuze uit mijn super kleine videocamera en de wat meer om het lijf hebbende drone. Met beide toestellen kan ik zelfs foto’s maken. Probleem opgelost…..!

Helaas… niet helemaal, want tegelijkertijd doemt de volgende vraag op: ‘Wanneer ben ik tevreden met de foto’s die ik ga maken? ‘Neem ik genoegen met de foto’s uit de videocamera en de drone, of ga ik voor de beste en mooiste foto’s?’ Foto’s die ik voor mijn gevoel alleen kan maken met mijn spiegelreflex, mijn 3 lenzen en mijn filterset. Foto’s die flink wat tijd vragen om gemaakt te worden. Met dit laatste punt kom ik tot de kernvraag die de keuze bepaalt wat er wel en niet in mijn fototas gaat naar Schotland.

BLOG 2019-03-16 FOTOTAS SCHOTLAND

GA IK VOOR GEMAK OF ……
De cruciale vraag is nu: ‘Ga ik voor het gemak (en het genot) of ga ik voor zwaar en tijdrovend? Een vraag waar ik lang over nagedacht heb, maar ik ben er uit…! Ik ga voor het gemak en het genot.

Het gemak houdt in dat ik mijn fotocamera plus alle toebehoor niet in mijn fototas zal doen. Hierdoor vermindert het gewicht van de fototas met inhoud drastisch. Het zal daarom vele malen gemakkelijker zijn om de tas mee te nemen in de bergen. Misschien in sommige situaties ook veiliger.
De tijd die ik normaal gesproken nodig heb om een foto te maken kan ik door deze keuze nu besteden aan langer wandelen, meer zien en dus ook meer genieten.

BLOG 2019-03-16 FOTOTAS SCHOTLAND

VOLDOENDE CREDITS
Het filmen en fotograferen ga ik de komende vakantie tijdens wandelingen hoofdzakelijk doen met mijn Osmo Pocket. Het toestel is zo klein dat ik het in mijn zak (‘Pocket’) kan doen. Snel gepakt en snel gebruiksklaar, wat wil een mens nog meer. Nou…..ik wil ook mijn drone bij tijd en wijlen gebruiken en tja…daar heb ik wat tijd voor nodig. Het kost even tijd om hem gebruiksklaar te maken en het vliegen heeft ook zijn tijd nodig.

Mijn wederhelft zal daar niet zo’n moeite mee hebben, hoop ik. Ervan overtuigd ben ik dat ik, door mijn zware apparatuur thuis te laten, hiervoor voldoende credits van haar krijg. Bovendien ga ik er van uit dat de opnames, stilstaand en bewegend, gemaakt vanuit de lucht een fraai en ongekend beeld geven van onze avonturen in Schotland. Een mooie goedmaker.