Op twee verschillende ochtenden heb ik met een aantal mede natuurfotografen afgesproken om te gaan fotograferen op de Treekerpunt.
De Treekerheide vind je langs de N227, tussen Amersfoort en Maarn. Het geaccidenteerde heideterrein op Treekerpunt is, samen met enkele andere heideterreintjes op het landgoed, het laatste overblijfsel van de uitgestrekte heidevelden die de Utrechtse Heuvelrug tot aan het einde van de 19e eeuw bedekten. De heidevelden in dit gebied zijn goed behouden gebleven. Het terrein heeft een grote natuurwaarde en biedt plaats aan diverse met uitsterven bedreigde planten en dieren. In het begin van de 20e eeuw werd het gehele landgoed ingericht als een bosbedrijf, met rechte kavels en een geheel nieuwe wegen- en padenstructuur. Alleen Treekerpunt werd gevrijwaard van bosinplant. Daardoor zijn er nu nog sporen uit een ver verleden te vinden, zoals twee grafheuvels uit de Bronstijd. Zij herinneren ons aan de bewoners, die lang geleden in dit gebied leefden.

De eerste ochtend (21 februari) dat wij op de Treekerpunt waren, had het die nacht licht gevroren en was het wat nevelig. Hierdoor was de heide mooi voorzien van rijp. Door de lichte nevel en eren wolkenloze hemel, begon het al in het blauwe uurtje mooie te kleuren. Normaal gesproken is het snel gedaan met het fotograferen als de zon opkomt bij een wolkenloze hemel. Deze ochtend niet. Door de nevel werd het felle licht wat getemperd en konden wij nog een behoorlijke tijd na zonsopkomst mooie foto’s maken.

Op de tweede ochtend (23 februari) hadden wij iets minder geluk. Tijdens het blauwe uurtje verscheen er een wolkenband precies op de grens van de horizon. Ook was er meer bewolking, maar gelukkig nog wel flink wat rijp op de heideplanten. Nadat de zon was opgekomen namen de wolken de overhand. Op zich niet erg, want ook een lucht met wolken kan erg mooie beelden opleveren.
Door twee verschillende dagen naar hetzelfde punt te gaan en ook op nagenoeg dezelfde plekken gefotografeerd te hebben, waren de verschillen in de opnames duidelijk zichtbaar. Een leuk experiment….

BLOG TREEKERHEIDE FEBRUARI 2018